Tepebaşı Belediyesi ve Tarih Vakfı tarafından düzenlenen Tarih Konuşmaları etkinliği, Eskişehirlilerin yoğun ilgisi ile devam ediyor.

“Demokrat Parti İktidarı Döneminde CHP, Partiyi Dönüştüren 10 Yıllık Muhalefet Dönemi” başlığı ile düzenlenen 6. söyleşinin konuğu Çağdaş Görücü oldu. Özdilek Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra CHP Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç, öğrenciler ve tarih severler katıldı. Program öncesinde katılımcılara hitap eden Başkan Ataç, “Bugün Sevgili Çağdaş gibi genç bir tarihçi arkadaşımızı dinleyeceğiz. Elbette bizler de bugünün konusu olan dönemi, birçok büyüğümüzden dinleme şansı bulduk. Ancak tarih biliminin de en güzel tarafı bu; 1950’li o yılların çok yönlü bir şekilde ele alınmasına şahit olacağız. Kemal Yakut Hocamız da bu etkinliğe önemli katkılar sunuyor. Ayrıca bu güzel söyleşileri birlikte gerçekleştirdiğimiz Tarih Vakfı Başkanı Mehmet Alkan’a da teşekkür ediyorum. Salonumuzun doluluğu memnuniyet verici, keyifli bir söyleşi olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

 

DEMOKRAT PARTİ DÖNEMİ

 

Söyleşide daha sonra Çağdaş Görücü, 14 Mayıs 1950 tarihinde gerçekleştirilen seçimler ile başlayan Demokrat Parti iktidarı ve CHP’nin 10 yıllık muhalefet dönemini irdeledi. Görücü konuşmasında, 1950’li yıllardaki siyasi yapı, partilerin tabanları ve yönetim şekilleri, CHP’nin kurultay süreçleri, İsmet İnönü’nün partideki yeri, CHP ve Demokrat Parti arasındaki siyasi rekabet gibi başlıkları yaşanan olaylardan örnekler ile aktardı. Görücü, yaklaşık 1 saat süren program sonunda katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.