Serginin açılış konuşmasını yapan Barkan Tigin, Eskişehir’de yaşayan tüm insanların, bu şehirdeki sanatçılara sahip çıkması gerektiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Ünlü Ressam Namık Kemal Kaçın ile ilgili duygularını ifade eden Tigin, bu sergi ve bundan sonra yapacakları çalışmalarla bu değerli sanatçıyı yaşatmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Böylesine büyük bir sanatçıyı yaşatarak, sonraki nesillere de onu aktaracaklarını ifade eden Tigin, “O sadece resim yapmıyor, aynı zamanda tüm sanatında bir felsefeyi barındırıyordu. Onun çizdiği tek bir resimde bile on farklı hikâye barınıyordu. Bana göre, Eskişehir’in Salvador Dali’siydi. Onun mütevazi kişiliğini hesaba katarsak bu söylediklerimden pek hoşnut olmazdı ama onu yaşatmak için çalışmalar yürütmek bizim sanata ve sanatçıya olan borcumuzdur” şeklinde konuştu.

Tigin, Namık Kemal Kaçın’ın eşi İffet Kaçın ile görüştüğünü ve onunla beraber bir Namık Kemal Kaçın Sanat Galerisi açmayı planladıklarını vurguladı. Sanat şehri olarak anılan ve bilinen Eskişehir’de, Namık Kemal Kaçın’ı yaşatmak adına çok fazla çalışma yürütülmediğini iddia eden Tigin, bu sergiyi açmaya, Kaçın’ın yaşamını yitirdiği ilk günden itibaren karar verdiğine değindi. Ardından, “Bir sanat şehri olan Eskişehir’in, burada yetişen tüm sanatçıları desteklemesi gerekiyor. Bunu en başta belediyemizin, daha sonra da sanat derneklerimizin yapması gerekiyor. Biz bu sergiyi açarak, sanata ve sanatçıya olan desteği artırdığımıza, Eskişehir’in sanat şehri olarak anılmasına bir katkıda bulunduğumuza inanıyorum. On altı Şubata kadar devam edecek olan sergimize, tüm halkımız davetlidir” İfadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.

Namık Kemal Kaçın’ın çeşitli eserlerinin sergileneceği sergi, 8-16 Şubat tarihleri arasında Haller Gençlik Merkezi’nde, sabah 10’dan akşam 10.30’a kadar devam edecek.

NAMIK KEMAL KAÇIN’IN HAYATI

Kaçın, 1958 yılında Sivas’ta doğdu. Ressam olan babasından aldığı eğitimle resme başladı ve bunu hayatı boyunca sürdürdü. Hayatının her döneminde resimle yaşayan Namık Kemal; kimi zaman kara kalem, kimi zaman desen, kimi zaman ise grafik olarak çeşitli çalışmalar yaptı ve geçimini bu sanatla sağladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Basımevindeki grafikerlik görevini 2003 yılında emekliye ayrılarak noktaladı. Aktif sanat hayatı bundan sonra başladı. Evli ve iki çocuk babası olan Kaçın, Eskişehir Sanat Derneği ve Sesan üyesiydi. 2019 yılında geçirdiği bir rahatsızlık sonucu, tedavi gördüğü hastanede kaptığı enfeksiyon sonucu yaşamını yitirdi.