Çakırözer, “Rusya, beş buçuk yıldır Kırım’da hukuksuz bir işgal yürütmektedir; Kırım Tatarı kardeşlerimiz çok büyük baskılar, hak ihlalleriyle karşı karşıya. Rusya ile İdlib’i, binlerce kilometre ötedeki Libya’yı konuşan AKP yönetimi mesele soydaşlarımızın Kırım’da yaşadığı işgale geldiğinde dut yemiş bülbüle dönmektedir” dedi.  AKP dış politikasının ilkeli değil çelişkilerle dolu olduğunu vurgulayan Çakırözer,“Yeri gelince bu kürsüden ‘İlkeli dış politika izliyoruz’ diyenlere, ‘Dünyanın neresinde mazlumlar varsa yanlarındayız’ diyenlere soruyorum: Ne yaptınız yüz binlerce Kırımlı kardeşimiz için?” dedi.

 

ANKARA SESSİZ

 

CHP’li Utku Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda AKP’nin dış politikadaki Rusya ilişkilerini eleştirdi. Rusya’nın 5 buçuk yıldır Kırım’da hukuksuz işgal yürüttüğünü anımsatan Çakırözer Meclis kürsüsünden şu eleştirilerde bulundu:

“Rusya’yla İdlib’i, binlerce kilometre ötedeki Libya’yı konuşan AKP yönetimi, mesele işgal ve ilhak altındaki Kırım’a gelince dut yemiş bülbüle dönmektedir. Rusya, beş buçuk yıldır Kırım’da hukuksuz bir işgal yürütmektedir. Kırım Tatarı kardeşlerimiz çok büyük baskılar, hak ihlalleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Evlere, iş yerlerine, okullara ve camilere baskınlar düzenlenmektedir. Gözaltına alınanlar, tutuklananlar; Ukrayna’ya, Türkiye’ye kaçmak zorunda kalanlar olmaktadır. Bu konuda Ankara’dan yükselen tek bir ses yoktur. Yeri gelince bu kürsüden ‘İlkesel dış politika izliyoruz’ diyenlere, ‘Dünyanın neresinde mazlumlar varsa yanlarındayız’ diyenlere soruyorum: Ne yaptınız yüz binlerce Kırımlı kardeşimiz için?”

 

ÇİN UĞRUNA UYGURLU KARDEŞLERİMİZ FEDA EDİLMEMELİ

 

Çakırözer, iktidarın sessiz kaldığı bir diğer meselenin de Uygur Türklerinin maruz kaydığı işkenceler olduğunu söyledi. Çakırözer, “Bizler Türkiye’nin dış politikasının çeşitlenmesi için Çin'le ilişkilerimizin gelişmesinden memnuniyet duyarız ama bu asla, orada yaşayan yüz binlerce Uygur Türkü kardeşimize yapılan insanlık dışı muameleyi onayladığımız anlamına gelmez” dedi. Çakırözer“Öyle basiretsiz bir dış politika izleniyor ki altı ay önce ‘Doğu Türkistan'a, Uygur Bölgesi'ne heyet göndereceğim’ diyen Dışişleri Bakanı bu sözünü unutmuş. Daha bugün Komisyona Dışişleri Bakan Yardımcısı geldi, Çin'in gidilecek yerler konusunda koşullar koyması nedeniyle gidilemediğini itiraf etti. Bu olmaz. Çin'le aramız iyi olacak diye oradaki kardeşlerimizi işkence kamplarında ölüme terk edemeyiz. Çin'le ilişkiler uğruna yüz binlerce Uygurlu kardeşimiz feda edilmemelidir” ifadelerini kullandı. Çakırözer, “Dış politikada itibar kendi çıkarlarınızı ulusun çıkarlarının önüne koymamaktan geçer; iç barıştan, demokrasiden, hukuk devletinden geçer; yurtta sulh, cihanda sulh ilkesinden geçer” ifadelerini kulandı.