Çakırözer, “ ‘Büyük tarımsal ovalarımızı koruma altına aldık’ diyorsunuz, Alpu Ovası’nın köstebek yuvasına denmesine ses çıkarmıyorsunuz. Aynı şekilde bir tarafta doğal hayatın, sulak alanların korunmasına verilen önemden bahsediyorsunuz ama diğer tarafta Porsuk Barajı'nı, Gediz Nehri'ni besleyen Murat Dağı'nda siyanürle altın ve gümüş madeni aranacak olmasına ses çıkarmıyorsunuz” dedi.

Çakırözer, Eskişehirli afetzedelere söz verilen için bütçeden pay ayrılmamasına da tepki gösterdi. Eskişehirli afetzede çiftçi desteklerinin ödenmemesini de eleştiren Çakırözer, Eskişehir çiftçisinin taleplerini sıralayarak, afetzede çiftçilerin mağduriyetlerini giderilmesi ve ödemelerin bir an önce yapılmasını istedi.

VERİMLİ OVALARIMIZA, TEMİZ SU KAYNAKLARIMIZA SAHİP ÇIKIN

Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz alan CHP’li Çakırözer Bakan Bekir Pakdemirli’ye kömürlü termik santral yapılması planlanan Alpu Ovası ve Murat Dağı’nda yapılacak siyanürlü maden aramasından etkilenecek Porsuk Çayı’na sahip çıkması çağrısında bulundu.

GÖZ YUMMAYIN

Bakan Pakdemirli’ye ‘tarımsal ovaları ve sulak alanlar’ koruma altına alındığına ilişkin açıklamalarını hatırlatan Çakıırözer, “Bir tarafta koruma altına aldık diyorsunuz, diğer tarafta verimli ovalarımızı yok edecek zehir santrallerine, sularımızı kirletecek, doğal hayatın insan hayatının yok olmasına neden olacak siyanürlü altın aramasına ses çıkarmıyorsunuz. Topraklarımızın, temiz su kaynaklarımızın yok edilmesine göz yummayın” dedi.

Pakdemirli’ye Alpu Ovası’na sahip çıkması çağırısında bulunan Çakırözer, “Sunumunuzda ‘Büyük tarımsal ovalarımızı koruma altına alıyoruz’ diyorsunuz. 265 büyük tarımsal ovanın koruma altında olduğundan bahsediliyor. Bunlardan biri, Alpu Ovası. Ancak Alpu Ovamıza bir termik santral yapılmak isteniyor. 7 kez ihalesi yapıldı, kimse başvurmadı. 31 Mart seçimleri öncesinde Sayın Cumhurbaşkanı Eskişehir'e geldiğinde bu ovanın sit alanı niteliği korunacak sözü verdi. 1 milyon Eskişehirli umutlandı ancak seçim bitti, bu açıklamanın ardından hiç kimseye en ufak bir bilgi verilmeden, hatta köylülerle dalga geçilircesine ‘Petrol arıyoruz’ denilerek ovada sondaj çalışmaları başladı. "Ovalarımızı koruma altına alıyoruz." dediğiniz Alpu Ovamız sondaj çalışmaları yüzünden köstebek yuvasına döndü. 2020 Yatırım Programı'nda da yine aynı ova üzerinde 60 bin metre sondaj yapımı programa alındı. Tarım Bakanı olarak sizden Alpu Ovası'na sahip çıkmanızı istiyoruz” dedi. (BÜLENT ÖZYAZICI)