Bir otelde gerçekleşen Genel Kurula, CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, Odunpazarı Belediye Başkan Vekili Cahide Tetik, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ve birçok ilin kent konseyi başkanları katıldı. 

 

‘PLATFORMU SİYASALLAŞTIRMAMALIYIZ’

Genel kurulun açılış konuşmasını gerçekleştiren Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, sözlerin Türkiye Kent Konseyleri platformunun kurulma sürecini anlatarak başladı. Platformu geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Kumru, “Platformu siyasallaştırmamaya çalıştık. Dönem başkanlığını 6 aylığına devralıyoruz. Bu mantıkla platformu kişiselleştirmemeli ve siyasallaştırmamalı ve herkesle birebir iletişime girilmelidir. Odunpazarı Belediye Başkanımız da sizlerin arasından çıktı. Sonra milletvekilliği yaptı şuanda da belediye başkanlığı görevini yürütüyor. Başkanımızın sizin içinizden çıkması bizim için bir şanstı. Bazı kesimlerce bir yere gelmek için kent konseylerinden mi geçilmesi gerekiyor diye bir algı var. Ama buralar basamak olarak görülmemelidir. Kent konseyleri bu tarz yapılar değil. Kent konseyleri gönüllülük esasıyla çalışır” diye konuştu. Belediyelerin stratejik planlarında yer aldıklarına değinen Kumru, “Belediye başkanlarımızın vizyonunu biliyorsunuz. Yılmaz Büyükerşen’in vizyonu zaten partiler üstü bir noktada. Odunpazarı ve Tepebaşı belediye başkanlarımız da aynı vizyonu hayata geçiriyor. Zaten belediye başkanları böyle bir vizyondaysa kent konseyleri de bağımsızdır” ifadelerini kullandı.

KONSEYLER DİRENÇ ODAKLARI OLDU

Ardından konuşan Odunpazarı Belediyesi Başkanvekili Cahide Tetik, kent konseylerinin temelinde demokrasi, özgürlük, eşitlik ve saygı yattığını söyledi. Odunpazarı Kent Konseyi’nin Odunpazarı Belediyesi’nin en önemli birleşenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Tetik,‘‘ İlk dönemde de Stratejik Planımıza ortaklardı. Bu dönemde de Stratejik Planımız için çok çalıştılar. Bir hafta gibi uzun bir süre bütün bu kentin birleşenlerini toplayarak bize rapor sundular. Eskişehir’de bir baş belası var. Bazı kentlerimizde de bu var. Alpu Termik Santrali. Kent Konseyleri bu konuda direnç odakları oldu. 3 kent konseyimiz de günlerce eylem yaptı. O kadar çok eylem yaptık ki artık polis bizden daha çok polisi korumaya başladı. Halbuki biz bu topluma zarar veren değil, biz bu toplumu yaşatmak isteyen bir amaç için birlikteydik. Kent Konseyleri bir kentin en önemli üçüncü gücü haline geldi. Nuray Hanım’ın bir sözü var ‘Tek dertleri kentleri olan insanlar’ diye. Siz de ilk derdiniz kentiniz olduğu için buradasınız. Bu kentin üçüncü gücü olarak sizi kutluyorum. Platform başkanlığının da bize geçiyor olmasının ağır bir sorumluluk verdiğinin farkındayım. Kazım Kurt Başkanımız da kent konseyi başkanlığından geldiği için sizi daha da çok önemsiyor. Sizi önemsediğini de göstermek için meclis salonumuzda Odunpazarı Kent Konseyi başkanlığı adına 1 koltuğu ayırıyor.  Tekrar hepinizi kutluyorum, görevinizden dolayı da tebrik ediyorum’’ şeklinde konuştu.

TGF VE KONSEYLER KARDEŞ GİBİ

Daha sonra söz alan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca, cemiyet üyelerinin kent konseylerinde temsil edildiklerini söyledi. Karaca,‘‘Türkiye Gazeteciler Federasyonu Türkiye’de kurulu 75 meslek örgütünden, Azerbaycan’da 4 Kıbrıs’ta 3 olmak üzere Türk Dünyası’nda temsilcilikleri olan 25 bin üyesi olan bir federasyon. Tabi bize bağlı cemiyetlerin büyük bir çoğunluğu da kent konseylerinde temsil ediliyor. Gerek Odunpazarı gerek Eskişehir Kent Konseyi’nde Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti’nin üyeleri var. Gerçekten Kent Konseyleri’nin önemi Türkiye’de son yıllarda çok arttı. Benim 1 yıl önce seçimim vardı. İllerdeki Kent Konseyleri’nden çok büyük destek aldık. Kendilerine de teşekkür ediyorum. Kent Konseyleri gerçekten Türkiye Gazeteciler Federasyonu ile sanki bir kardeş gibi. Bizim sorunlarımız kent konseylerinin de gündemlerinde. Ayrıca Anadolu basınının sorunlarına da kısaca değinmek istiyorum. Anadolu Basını bitme noktasında. Yılbaşından bu yana kapanan gazete ve televizyon sayısı 100’ün üzerinde. Yıl sonuna kadar kapanacak gazete sayısı da 150’nin üzerinde. 3 yıl önce resmi ilan alan 2 binin üzerinde gazete varken şu andaki rakam binin altına düştü. Bizi idare edenler Anadolu Basını’nın yok olması için var gücüyle çalışıyor. Bunu her yerde gündeme getiriyoruz. En son CHP Tekirdağ Milletvekilimiz Anadolu Basını’nın kurtulması için bir önerge verdi. Orada MHP Sözcüleri çok büyük destek vereceklerini söylerken, oylamaya geldikleri zaman şaşırdılar mı bilmiyorum, ret oyu verdiler. Gerçekten Anadolu Basını bu gidişle yok olacak. Biz mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu konuda sizlerin de desteğini istiyoruz. İllerinizdeki milletvekillerinize Anadolu Basını’nın kurtulması, destek alması için desteklerinizi bekliyorum. Yeni dönemde başarılar diliyorum’’ ifadelerini kullandı.

‘SİVİL KATILIMCILIKTA ETKİN ROL’

Son olarak söz alan CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, “Eskişehirliler olarak çok şanslıyız. Kent konseylerimiz çok etkin çalışıyor. Sivil katılımcılığın önemli olduğu bu dönemde etkin rol oynuyorlar. Bizler hep birlikte çok çalışacağız. Ülkemizin şu anki durumunda kentin dertleriyle dertlenmek çok zor ama kent konseyleri bunu kendilerine görev edinmiş durumda” dedi. Konuşmaların ardından Nilüfer Kent Konseyi’nde olan dönem başkanlığı 6 aylığına Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru’ya devredildi.