Son günlerde Eskişehir’de etkili olan yağışlar, çiftçilerin hasatlarının çöpe gitmesine neden oldu. Buğday, mısır gibi ürünlerin yanı sıra, damlama sulama borularının da kullanılamaz hale geldiği bölgede büyük maddi hasar meydana geldi. Ektikleri ürünlerin kullanılmaz hale geldiği köylerde yaşayan vatandaşlar ise yetkililerden yardım bekliyor.

 

“100 MİLYON ZARARIMIZ VAR”

 

Kalkanlı Mahallesi Muhtarı Tuncer Bozkurt, maddi olarak 100 milyona yakın zararlarının olduğunu ifade ederek, “7 Haziran günü gece saat 21.00-22.00 arasında çok büyük bir afet meydana geldi. Sağ olsun bugün Kızılay Başkanımız geldi bizi ziyaret etti. İhtiyaçlarımızı sordu. Biz köy olarak çok mağdur durumdayız. Siz de görüyorsunuz alanı. Hasar yüzde 100. Bunun tohum masrafı, sulama masrafı ve çiftçinin hepsi bankaya borçlu şu anda. Bu da buğday veya mısır hasadına senetliydi. Buğday olarak bir şeyimiz kalmadı zaten. Bu yüzden çiftçinin borcunun ertelenmesini, hatta 5 seneye bölünmesini istiyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Sağ olsunlar İl Tarım Müdürümüz geldi. Hasar tespitleri yaptılar. Maddi olarak 100 milyon zararımız vardır” şeklinde konuştu.

Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan da, “Buradaki arazinin yüzde 100’ünün zararlı olduğu konuşuluyor. Benim gördüğüm arazi burası. 15 bin dönüm arazi burası. Yüzde 60-70’e yakın hasarlı olan yerlerimiz var. Çevre köylerde de var. Bölgemizin tamamındaki arazi, örnekleyecek olursak hasar gören yerlerin tamamı 120 bin dönüm civarında gibi gözüküyor” dedi.