Hızlı trenin üretiminin ve URAYSİM’in (Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi) Eskişehir’in milli davası olduğunu söyleyen ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, “TÜLOMSAŞ’a ve URAYSİM’e tüm Eskişehir olarak sahip çıkmamız gerekiyor. Eskişehir Sanayi Odası olarak Ramazan ayı sonu çalışmalara başlıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

ÇÖZÜM BULMA ZAMANI

 

Raylı sistemler sektöründe çalışan firmalar ile yapılan toplantılar neticesinde sektörün problemlerine çözümler için çalışmalara başlattıklarını belirten Kesikbaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 365 oda/borsa, ilgili bakanlıklar ile devlet kurumları seviyesinde görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.

Eskişehir’in önce Cer Atölyeleri sonrasında TÜLOMSAŞ ile devam eden raylı sistemler geçmişinde istenilen seviyede olmadığını söyleyen Kesikbaş, “Bugün hem dünya da hem de Türkiye’de raylı sistemler konusunda önemli yatırımlar varken, Eskişehir maalesef organize olamamış, kent ve kentin dinamikleri olarak raylı sistemler sektöründe gerilerde kalmıştır. Temsil konusunda odalarımız, kümeler raylı sistemler sektörüne yeterince sahip çıkamamış, problemlerini anlayamamış, çözümler üretememiş. Buna el atmanın zamanı geldi” dedi.

 

ORTAK AKIL ORTAK STRATEJİ

 

Eskişehir Sanayi Odası olarak, raylı sistemler sektörünün en kısa zamanda eski hak ettiği değeri bulması için çalışmalara imza atacaklarının altını çizen Kesikbaş, bu yılın Ekim ayında Türkiye’nin en büyük “Raylı Sistemler Çalıştayının” Eskişehir Sanayi Odası liderliğinde ve Eskişehir’de gerçekleştirilmesi için çalışmalara başlayacaklarını bildirdi. Kesikbaş, “Eskişehir Sanayi Odası Raylı Sistemler Sektörü için Ortak Akıl, Ortak Strateji ve Ortak Vizyon ortaya koyacak. Bu anlamda Raylı sistemler sektörünün Türkiye ve Dünya’da önemli dinamiklerini, kurumlarını ve bilim insanlarını Eskişehir’e davet edeceğiz. Bu sayede ciddi bir adım atma fırsatı yakalayacağız” diye konuştu.

 

KAYNAKLAR RAYLI SİSTEME

Eskişehir Sanayi Odası olarak bu yıl içerisinde imzaladıkları, Avrupa Birliği tanıtım fonunu da Raylı Sistemler firmalarının tanıtımı için harcayacaklarından bahseden Kesikbaş, “Şehrin tüm bileşenleri ile bir konsey oluşturup, Eskişehir Raylı Sistemler şirketlerinin tanıtımı için lobi oluşturacağız. Hızlı tren üretiminin Eskişehir’in milli meselesi olması gerekiyor. Hızlı tren üretiminin Eskişehir’e getirilmesi için Ramazan sonunda çalışmalara başlıyoruz” dedi. (HM)