Odunpazarı’nda hayat sanat birlikteliğini sağlayan Çağdaş Sanatlar Galerisi, bugüne kadar 18 birbirinden eşsiz sergiye ev sahipliği yaptı. 2019 yılının 4’üncü sergisi olma özelliğini taşıyan ‘Toz’, gerçekleşen açılış töreni ile Eskişehirli sanatseverlerle buluştu. Sergi açılışına CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, sanatçı Antonio Cosentino ile çok sayıda Eskişehirli sanatsever katıldı.

‘TÜRKİYE’DE ADINDAN SÖZ ETTİRMEK ZORUNDA’

 Antonio Cosentino’nun son dönem çalışmalarından özel bir seçkiyle oluşan ‘Toz’ isimli serginin açılışında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi’nin artık olgunlaşmış bir noktada olduğunu söyledi. Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Sayısını unutmaya başladığımız onlarca sanat sergisinden birisini gerçekleştiriyoruz. Sanatçımız Antonio’ya çok teşekkür ediyoruz. İyi ki geldi. Her şeyden sanat yaratılabiliyor. Toplumu ilgilendiren bütün konulara da parmak basılabiliyor. O nedenle de Eskişehirlilerin farklı bir bakış açısını farklı gözlerle izlemesi bizim için önemli. Bu galeri, Türkiye’de adından söz ettirmek zorunda olan bir galeri. Artık 2 yılı doldurduğu için tecrübe konusunda bir sıkıntısı da kalmadı. Bundan sonra buradaki sergileri Eskişehirlilerin şanına yakışır bir noktaya getirmek istiyoruz. O nedenle de Hayri ve Rıdvan Hoca özellikle sanatçılar konusunda seçici davranıyor. Bundan sonraki dönemde hep birlikte sanat dolu günler geçirelim istiyoruz.”

‘ESERLERİMİ PAYLAŞMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUM’

 Sergide konuşan isimlerden biri de sanatçı Antonio Cosentino oldu. Konuşmasına Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür ederek başlayan Cosentino, eserlerinin 1999 yılından sonra Eskişehirli sanatseverlerle ilk kez buluştuğunu söyledi. Çağdaş Sanatlar Galerisine son 5-6 yıllık çalışmalarımdan küçük bir seçki getirdiğini belirten Cosentino, “Minik de bir kitapçık yaptık, orada daha kapsamlı ve açıklayıcı yazılar var. Bir tane de video getirdik. Benim son 10 yılda yaptığım büyük boyutlu heykellerden biri olan tren burada. Sait Faik’in bir Stelyanos Hrisopulos hikayesinden yola çıkarak oluşturduğum bir gemim vardı. Marmara’dan Kaçanlar adlı seride göstermiştim. İstanbul’u fethederken biz nasıl dağları, denizleri aşarak gemileri getirmiştik, Marmara’dan Kaçışta yine Beyoğlu’nda tepeleri aşarak gerçekleştirdiğimiz bir videomuz var. Sergi’nin adını Toz koymamızın nedeni de sergide tamamen unuttuğumuz köşeleri boyamayı çok sevdim, onları anlamlı buldum, sahaflardan bulduğum çok küçük bir oyuncağı çok değerli kılarak sergiye ekledim. Çeşitli dallardan, alanlardan, edebiyattan, sinemadan ve kent hayatından esinlenerek yaptığım resimlerden oluşan küçük bir sergiyi burada sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Herkese çok teşekkür ederim” dedi.

SERGİ 3 HAZİRAN’A KADAR AÇIK!

Cosentino, başta İstanbul olmak üzere dünyanın birçok önemli metropolünü modern bir seyyah gibi dolaşarak eşsiz bir görsel bellek oluşturmuş bir sanatçı. Bu birikimin içinde en çok ‘gündelik yaşamda her gün görmekten önemsizleştiği ya da hakikaten ötekileştirdiği için kenara atılmış olanla' kurduğu ilişki göze çarpıyor. Modernizmin hızının sorunlu bir şekilde yankılandığı İstanbul gibi şehirlerdeki bellek yitimi ve bu yitim içerisinde kıyıda köşede kalmış, önemsenmeyenle kurduğu bu empatiyi Cosentino; hiciv dolu, oyunsu bir refleksi barındıran renkli bir hayal gücü ile ortaya koyuyor. Teneke gibi atık malzemeler kullanarak ürettiği heykelleriyle birlikte yağlıboya ve füzen kullandığı resimlerinden oluşan sergi, sanatçının Eskişehir'deki ilk kişisel sergisi olacak. 3 Haziran 2019 Pazartesi Gününe kadar sürecek olan sergi, her gün 10.00-20.00 saatleri arasında sanatseverlerce gezilebilecek.