Özdilek Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen Seçim Tarihimizden İlkeler, Kavgalar ve Propaganda isimli söyleşide siyasetçi, araştırmacı, yazar ve Konda Araştırma ve Danışmanlık kurucusu Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyasi Tarih Anabilimdalı Öğretim Üyesi, Tarih Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alkan ‘Yargının Seçimleri Yönetmesinin Önemi-1963 ve 1976 Yerel Seçimleri Örneği’ ve ‘Seçim Tarihimizde Propaganda-Olaylar, Afişler ve Mizah’ başlıklarında konuşmalar yaptı.

 

YARGININ SEÇİMLERİ YÖNETMESİNİN ÖNEMİ

 

Tarhan Erdem, ‘Yargının Seçimleri Yönetmesinin Önemi -1963 ve 1976 Yerel Seçimleri Örneği’ başlığında konuşarak anketlerin, seçmen tercihleri üzerinde büyük bir etki yaratmadığına dikkat çekti ve “Türkiye’de ilk kez siyasi kamuoyu araştırması 1981’de yapılmıştır.  Sanki bir araştırma sonucunda bir parti veya bir adayın daha çok oy aldığı söylenirse, vatandaş grubu da o tercihe uyar ve oyunu ona verir zannediliyor. Bunu çok araştırdık. Kesin bulgu şudur ki; Türkiye’de yaşayan seçmenler, diğer yerlerde de farklı olduğunu sanmıyorum, anket sonuçlarına göre oy veren seçmen sayısı çok azdır. Çok kez sorduk, çok araştırma yaptık tüm Türkiye genelinde. Hiçbir araştırmada yüzde 3’ün üzerinde çıkmadı. Yüzde 3 kişi, ‘Ben ankete bakarak oy veririm’ dedi. Fakat anketlerin, siyasi partilerin yöneticileri için çok faydası var” diye konuştu.

 

OLAYLAR, AFİŞLER VE MİZAH

 

Prof. Dr. Mehmet Alkan ise ‘Seçim Tarihimizde Propaganda – Olaylar, Afişler ve Mizah’ başlıklı konuşmasında; Osmanlı dönemindeki seçimler, parlamento seçimi, ilk mebuslar, ilk parlamento binası, ilk seçim kanunu, ilk kullanılan oy pusulası ve adaylar, ilk seçim sandığı, Mebus Marşı, sanatçılarının çizdiği seçim gravürleri, seçim propagandaları, afişler, sloganlar, seçim plakları ve şarkıları, dönemin karikatür dergileri, mizah dergileri, gazete kupürleri gibi konularda, örnekler eşliğinde bilgiler verdi. (HM)