Aynı bölümün Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Özdemir, Doç. Dr. Mehlika Dilek Altıntop ve Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşen Akalın Çiftçi’nin araştırmacı olarak, Farmasötik Kimya Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Nalan Yılmaz’ın bursiyer olarak yer aldığı ve geçtiğimiz Aralık ayında TÜBİTAK desteği almaya hak kazanan proje, 15 Ocak 2020 tarihine kadar bir yıl süreyle yaklaşık 30 bin lira bütçeyle desteklenecek. Proje yürütücüsü Arş. Gör. Belgin Sever, “Dünyada en çok ölüme neden olan kanser türlerinden biri olan akciğer kanserinin tedavisinde, son zamanlarda geliştirilen inovatif yaklaşımlara rağmen, hastaların iyileşme oranı istenilen düzeye gelmemiştir. Ayrıca antikanser ilaçlarının çoğunluğu tümör hücrelerine karşı seçici etki göstermediği için sağlıklı hücrelere de zarar vererek ciddi yan etkilere neden olmaktadır. Aynı zamanda, piyasadaki ilaçlara karşı direnç gelişimi gözlenmektedir. Genel olarak, tedavinin yüksek maliyeti de hasta ve yakınları ve dolayısıyla ülke ekonomisi için önemli bir problem teşkil etmektedir.” sözleri ile projede çözüm getirmeye çalıştıkları problemlere değindi.

 

 "TÜRK İLAÇ ENDÜSTRİSİNE KATKI

 

Hem kanser hastaları hem de ülke ekonomisi açısından projenin önemine dikkat çeken Arş. Gör. Belgin Sever, “Kanser tedavisine yönelik ilaç tasarımı konusunda hem ulusal hem de uluslararası nitelikli dergilerde yayımlanmış birçok makale, ödül ve projeye sahip olan bir ekibiz. Çoklu hedefe yönelik multidisipliner bu özgün proje çalışması ile, kolay ve ucuz olarak elde edilebilen, oral biyoyararlanıma sahip, farklı hedef enzimler (COX-2, Akt ve ROCK) üzerinden etki gösteren yeni ve seçici antikanser bileşikler tanımlayarak patent ve buluşa dönüştürerek Türk ilaç endüstrisine ve ülke ekonomisine katkı sunmayı ve elde edilecek özgün veriler sayesinde bu alanda çalışma yapan bilim insanlarına ve literatüre katkı sağlamayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlaç üretimi aşamasına geçmenin oldukça uzun soluklu ve maliyetli bir süreç olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Mehlika Dilek Altıntop, proje hazırlık aşamasında bilgisayar destekli bir çalışma gerçekleştirmelerinin projenin en azından ilk adımı için emek, zaman ve maliyet açısından kazanç sağladığını ifade etti. Doç. Dr. Mehlika Dilek Altıntop, “Sağlıklı hücreler üzerine toksik etki göstermeyen, akciğer kanseri tedavisinde kullanılabilecek etkin bir ilaç adayının ortaya konması ve bu etkin maddenin ileri farmakolojik aktivite ve toksisite testlerini başarı ile geçerek Faz aşamalarına ulaşması son derece maliyetli, ayrıca yoğun çaba isteyen uzun bir süreçtir. Yaklaşık 10 bin bileşikten sadece bir tanesi bu aşamaların tümünü geçip ilaç olarak tedaviye sunulmaktadır. Bu nedenle ilaç araştırma ve geliştirme projelerinin desteklenmesini çok önemsiyor ve desteklerin daha da artarak devam etmesini arzu ediyoruz.” ifadelerini de sözlerine ekledi.