Merlot Otelde yapılan Temsilciler Meclisi Toplantısına CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Eskişehir İl Başkanı Abdulkadir Adar, TÜRÇEP koordinatörü Tanay Sıtkı Uyar, TÜRÇEP Eskişehir Temsilcisi M. Sadık Yurtman ile çok sayıda TÜRÇEP temsilcisi ve üyesi katıldı.

Termik Santraller ve Eskişehir'de kurulması planlanan Kömürlü Termik Santralin tartışıldığı toplantıda konuşan Başkan Kazım Kurt, Alpu’ya yapılmak istenen kömürlü termik santrale başından beri karşı bir duruş sergilediklerini söyledi. “Bu Eskişehir’e yapılacak bir yatırımı engellemek adına bir duruş değildir. Harcanan her para bir yatırım değildir. Her yatırım da verimli değildir. Verimli artık sadece ekonomik değerlerle ölçülemez. Verimlilik insani değerleri de barındıran ve insani değerleri ekonomik değerlerin önüne çıkaran bir unsurdur o nedenle Alpu’da yapılacak termik santral verimli değildir” diyen Başkan Kurt, yapılmak istenen termik santralin doğru bir yatırım olmadığını vurguladı. İki mahkemenin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararının da bunun kanıtı olduğunun altını çizen Başkan Kazım Kurt, “Dolayısıyla 2 mahkemenin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararına rağmen, ben bu yatırımı sürdüreceğim demek hukuka ve insan haklarına aykırıdır. Hukuk tanımaz bir mantığın tescilidir. Biz, bu doğrultuda hukuki mücadeleyi sizlerle birlikte yapmaya hazırız. Sizleri desteklemeye devam edeceğiz. Eskişehir’de de termik santralin yapılmasını engelleyeceğiz. Odunpazarı Belediyesi olarak da o bölgeye yakın bir yerde kuracağımız güneş enerji santralini Büyükşehir Meclisi’ndeki AKP’li meclis üyelerinin çoğunluğu engelledi. Bize güneş enerjisi santrali için izin vermeyen zihniyet, Alpu’da koruma altındaki tarım arazilerine termik santral yapmayı tercih etmekte. Buradan da olaylara bakış açılarını değerlendirmek mümkündür. Biz, haklıyız ve sonuna kadar da mücadele edeceğiz” diye konuştu. 

 

EN BÜYÜK ÇEVRE SORUNU

 

Türkiye’nin çevre sorunlarının görüşülmesi amacı ile düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Ataç, Eskişehir’i bekleyen en büyük çevre sorunlarından biri olan kömürlü termik santral projesine değindi. Santralin yapılmasının kent gündemine gelmesi ile birlikte Eskişehir’de büyük bir birliktelik oluştuğunu ifade eden Başkan Ataç, “Tepebaşı bölgesine yapılması planlanan kömürlü termik santral konusunun gündeme gelişi ile Eskişehir adeta ayağa kalktı, herkes bir araya gelerek karşı çıktı, eylemler yapıldı. Alpulu genç bir kadınımızın söyledikleri hiç aklımdan çıkmıyor; ‘Biz aş istemiyoruz, iş istemiyoruz. Ne olur toprağımıza dokunmayın’ dedi. Bu kömürlü termik santrali yaptırmayacağız.  Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz çünkü Eskişehir’in 35 yılını karartacak bir proje bu. Buradan herkese bir daha sesleniyorum; o kömürün karası gibi bu şehri karartmayın. Eskişehirli gençlerin, gelecek nesillerin geleceğini karartmayın” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, gelecek kuşaklarımız için tarımımızı bitirecek bu projeye sonuna kadar karşı çıkacaklarını belirtti..Eskişehir MHP Milletvekili Nurullah Sazak da termik santrale karşı olduğunu ve bilim insanları tarafından konunun detaylı şekilde araştırılması gerektiğini söyledi. CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de böyle bir yatırımın bu topraklara ihanet olduğuna dikkat çekti.

 

TEHLİKENİN BOYUTU

 

Açılış konuşmasını yapan TÜRÇEP Koordinatörü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, en ucuz enerjinin yenilenebilir enerji olduğuna ve yatırımların bu yönde yapılmasının hem doğaya hem ekonomimize katkısı olacağını ifade etti. Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ise iki yıldır şehrimize kömürlü termik santral kurulmaması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayarak

“Milletvekillerimize, siyasi parti temsilcilerimize, belediye başkanlarımıza bugün bizlerle oldukları için teşekkür ediyoruz. Konuyu anlamak, tehlikenin boyutunu bilimsel veriler ışığında detayları ile incelemek için buradayız.”dedi.