Seminere Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç’ın yanı sıra GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, akademisyenler, yerel yönetimlerin temsilcileri, güneş enerjisi sektörünün paydaşları ve vatandaşlar katıldı. Seminerde çağrı mektubu almış fakat bugüne kadar projeleri için finansman bulamamış veya güneş enerjisi tesisi kurmak isteyen belediyeler için başvuru şekli, kurulum çeşitleri, finansal alternatifler ve çözüm önerileri tartışıldı.

Güneş enerjisi sektörünün finansman alanında uzman konuklarının sunumları ile yer aldığı seminerde konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Tepebaşı Belediyesi’nin temiz enerji konusundaki çalışmalarının 2009’dan sonra başladığını ifade ederek, “2009’da yeniden göreve geldiğimde Tepebaşı Belediyesi’nin hizmet binası enerji giderlerinin fazlalığı dikkatimizi çekti. Kışın ısıtmak, yazın ise soğutmak maliyetli ve zordu. Birçok cephe camdandı. İlgili sözleşmeye baktık, özellikli cam kullanılması gerekirken niteliksiz cam kullanılmış. Birkaç üniversitelerimize ve enerji konularıyla ilgilenen gruplara enerji simülasyonları yaptırdık. 2011 yılında BEBKA’nın hibe projesine katıldık ve 400 bin TL’lik hibe elde ettik. 100 bin TL’de eş finans sağlayarak 400 paneli Tepebaşı Belediyesi hizmet binasının çatısına yerleştirdik. Montaj bitince elektrik dağıtım şirketi kendi şebekesine bağlanmasını istedi. Hafta içi şirketin enerjisini alıyoruz, hafta sonu da kendi enerjimizi şirkete veriyoruz. Böylelikle yüzde 20 tasarruf etmeye başladık. Ürettiği elektrik dağıtım şirketinin şebekesine bağlanan ilk belediye olduk” dedi.

 

GÜNEŞ ENERJİSİ EN UCUZU

 

Etkinlikte katılımcılara hitap eden GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu da konuşmasında Güneş Enerji Sistemleri Mevzuatı hakkında bilgiler vererek, “Alınmış çağrı mektupları var, bunların yatırıma dönmesi lazım. Sadece o belediyeler için değil, sanayi için de çok önemli, ülkemiz için de çok önemli. Biz de İstanbul’da konuşurken, belediyeleri iller bankasının da yardımıyla toplayıp, buna bir çözüm arayalım dedik. Bizim derdimiz bu yatırımların gerçekleşmesi. Dolayısıyla Türkiye’deki mevzuat konusunda bu sorunları nasıl çözeriz, konuşulması gerekli. Önümüzdeki en önemli engellerden bir tanesi bu çağrı mektuplarının süresi çok az kaldı. Süreyi 6 ay uzatmalıyız. Sadece uzatmak yetmez, finansman da bulmalıyız. Bugün finansçı arkadaşlarımız da burada. İller Bankası’nın kredileri yok bunun için. Biz bunları mutlaka hayata geçirmeliyiz. Türkiye’de genel olarak şu anda 5 bin megawatt kurulu gücümüz var. Sadece çatılarda olması gerekiyor. Bakanlık arazilere kurulmasına izin vermiyor. Biz çatıları eğer düşünürsek, yerelde güneş enerjisinin gelişmesini düşünürsek neler yapılması gerektiğini konuşabiliriz. Atacağınız her adım bunun gelişmesini sağlayacak. Almanya’da bugün çatı dediğimizde kurulu 42 bin megawattın yüzde 80’i çatı. Şu an Atatürk barajında üretilen elektriği buraya taşıyoruz. Bunun maliyeti var. Şuanda güneş enerjisi diğer kaynakların içinde birim maliyeti olarak en ucuzu” dedi.

Seminerde ayrıca Güneş Enerjisi Montaj Sistemleri konusunda Erkan Öztürk-ISOTEC, Güneş Enerjisi için Kredi Çözümleri konusunda Gautham R. Nallavari ve Seyran Hatipoğlu-TURSEFF, Güneş Enerjisi Finansmanı konusunda Hakan Uzunhekim-ACTUS SOLAR, Güneş Enerjisi Tepebaşı Örneği konusunda ise Sinem Sarıçoban-Tepebaşı Belediyesi konuşmalar yaparak sunumlar gerçekleştirdi.