Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde alanında uzman isimlerle gerçekleşen buluşmaya, çok sayıda öğrenci, veli ve öğretmen katıldı. Diyabet ve Tip 1 konusunda farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirilen buluşma, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Enver Şimşek, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Diyabet Grubu Başkanı Prof. Dr. Zehra Aycan ve Okulda Diyabet Progrramı Koordinatörü Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin konuşmalarıyla başladı.

HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMAK AMAÇLANIYOR

Konuşmacılardan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı, Okulda Diyabet Programı Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, “Çocuklarda Diyabet ve Okulda Diyabet Bakımı” konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Tip 1 diyabetli çocukların tedavisinde kan şekerinin yakın takibi ve uygun şekilde insülin tedavisinin önemli olduğunu belirten Hatun, çocuklarda görülen diyabetin yakın takip gerektirdiği ve bu çocuklarla 7 gün 24 saat ilgilenmek gerektiğinin altını çizdi. Şükrü Hatun ayrıca, Okulda Diyabet Programı’nın Türkiye’de şimdiye kadar çocuklara yönelik yapılmış tek ve en geniş kapsamlı diyabet farkındalık programı olduğunu belirterek, programın amaçları hakkında şunları söyledi “Bu programın üç temel amacı var: İlki Tip 1 diyabet konusunda okul çağındaki çocuklar, veliler ve öğretmenlerde farkındalık yaratmak ve diyabetik ketoasidoz sıklığını azaltmak. İkincisi; okul çağındaki diyabetli çocukların bakımlarını güçlendirmek ve sorunlarını çözmek, üçüncüsü ise okul çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme tutumu oluşturmak.”  Tip 1 diyabetli çocukların sesinden hazırlanan “Okulda Diyabetle Yaşam” konulu kısa filmin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü temsilcileri “Okullarda Yapılması Gerekenler” konusunu detaylı olarak ele aldı.

‘YAKIN İŞBİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR’

Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümünden Diyetisyen Tuğba Gökçe ise “Okulda Sağlıklı Beslenme ve Diyabetle Yaşam” konusunda merak edilenleri anlattı. Konuşmacılar ana hatlarıyla, diyabetli çocukların okul yaşamları boyunca sağlıklarının korunması ve kendilerini güvende hissetmeleri için öğretmenlerin aileler ile yakın işbirliğine ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Günlerinin önemli bir bölümünü geçirdikleri okulda öğretmenlerinin diyabet hakkında bilgili, bilinçli olması ve diyabetli çocuklara destek olmalarının yaşam kalitelerini artıracağını vurguladı. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü’nden Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli ise deneyimlerini ve önerilerini katılımcılarla paylaşırken diyabetli bir doktor olarak diyabetin iyi yönetildiğinde her bir birey gibi hayatın en iyi şekilde sürdürebileceğini vurguladı. Kalabalık bir öğrenci, veli, öğretmen ve hekim grubunun katılım gösterdiği buluşmada, Prof. Dr. Şükrü Hatun, Prof. Dr. Zehra Aycan, Prof. Dr. Enver Şimşek, Doç. Dr. Veysel Nijat Baş ve Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilisinin merak edilen soruları yanıtlamasıyla tamamlandı.